Home › ELDT Explained

ELDT explained: what entry-level driver training means for you

Since February 7, 2022, most new CDL applicants in the U.S. must finish entry-level driver training (ELDT) with a provider listed on FMCSA's Training Provider Registry before they can take certain CDL tests.

Who has to complete ELDT?

Under FMCSA's rule (49 CFR Part 380, subparts F and G), ELDT applies to people who are:

People who held a CDL or the endorsement before February 7, 2022 are generally not covered. Check with your state licensing agency for your situation.

The two parts: theory and behind-the-wheel

Why the registry matters

When you finish, the training provider sends your completion to FMCSA's Training Provider Registry. Your state checks that record before letting you take the relevant skills test, or the knowledge test for hazmat. If a school is not on the registry, its training will not count toward ELDT. Every in-person school on this site comes from the registry's public download.

Check a school yourself

Search for the provider by name or location on FMCSA's official registry at tpr.fmcsa.dot.gov. Our data is a snapshot, so the official registry is the source of truth.

This guide summarizes federal rules for general information only. It is not legal advice. States can add their own requirements, so confirm with your state DMV or licensing agency.